Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

събота, 28 април 2012 г.

Аспержи със сметаново-горчичен сос

До сега шният ми опит с аспержите се ограничаваше до консервираните и не бях особено въодушевена. Напоследък зеленчуковите магазини, поне в нашия град, се престрашиха да зареждат по-разнообразни плодове и зеленчуци и попаднах на пресни аспержи.
Останах приятно изненадана от вкуса на прясно приготвените аспержи и разбирам защо е любим деликатес за много в Европа и Америка.Ще приготвям по-често, още повече , че са много полезни и нискокалорични!


Рецептата, която избрах е възможно най-лесната защото ми отне точно 15 минути ! източник


Продукти 
 за 2-3 порции

  • 350 г аспержи
  • 1 с.л. масло
  • 1 ч.л. брашно
  • 2-3 с.л. готварска сметана
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • лимонов сок, черен пипер, сол, чесън

Калории - общо 315 Какл
за 1 порция 105 Ккал


Приготвяне

  • аспержите,  в случая зелени, се отчупват в долния край с ръка и се измиват
  • (важни сa големината, цялостта и цветът на зеленчука - за зелените най-добре е да са с диаметър малко над 1 см)
  • в дълбок съд се завира вода с малко сол
  • зеленчукът се пуска във врящата вода за 6-8 минути и веднагa след това бързо се охлажда
  • отцежда се и се разпределя в чиниите за сервиране
  • в малка тенджерка се загрява маслото и в него се запържва брашното
  • добавя се на части около 100 мл вода, още по-добре е бульон , сметаната и горчицата
  • разбърква се добре и се вари 2-3 минути
  • овкусява се с лимонов сок(оцет), черен пипер и чеснов прах
Сосът се сервира в сосиера и зеленчуците се топят в него.Много е приятно защото са хрускави!
Другият вариант е аспержите да се залеят със соса.



5 коментара:

  1. Сонче, аз пък обожавам вкусът им още отпреди 20-тина години, когато майка ми беше донесла от една командировка и ги сготви по подобен на твоя начин. За съжаление си ги харесвам само аз у дома и започнах да си правя само за мен , когато мъжът ми е в командировка! Което ме подсеща да си набавя след около 10 дни;)))
    Прекрасни снимки, чудесна бърза рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм и аз много по аспержите, дори не зная откъде могат да се купят:) Но съм фен точно на този сос!Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Супер рецепта ,Сонче ! Хареса ми соса и ще пробвам така :) !
    Чао и хубава неделя !

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не мисля, че това е начинът да се рекламира каквото и да е!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...