Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 27 юни 2012 г.

Плодова торта парфе

Тази торта е сходна с ягодово парфе, предишна публикация, но вместо с белтъци е с крем сирене.Така парфето е малко по-плътно, но все пак е леко и въздушно заради битата сметана.

 

Продукти 
форма 26 см,  16 порции
за блата
  • 3 с.л. захар
  • 2 яйца
  • 3 с.л. мазнина (разтопено масло, олио, маргарина)
  • 40 г брашно
  • 2 с.л. какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • ванилия
за парфето
  • 175 г крем сирене тип Филаделфия
  • 1 к.ч. захар или на вкус
  • 300 г квасена сметана
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 2 п. желатин и 100 мл мляко 
  • 1 бурканче 330 г домашно сладко с цели плодове (моето беше вишни) 
за заливката
  • 1 п. желатин и 100 мл вода
  • 100 г плодов сироп( от сладко)
  • 300 г пресни плодове, дребни или нарязани
  Приготвяне

 на блата

  • яйцата се разбиват със захарта
  • прибавя се разтопеното масло, разбърква се
  • добавят се пресятото брашно, бакпулвера, какаото и ванилията
  • изсипва се намаслена и набрашнена тавичка
  • пече се в предварително загрята фурна на 175 С, без вентилатор за около 10-12 минути, до суха клечка
  • изважда се и се оставя да изстине



на парфето
  • желатинът се накисва в студеното мляко и след като набъбне се загрява на МВ до пълното му разтваряне (20 сек.)
  • крем сиренето се разбива със захарта 
  • прибавя се желатинът и се разбърква добре
  • квасената сметана се разбива много добре
  • течната сметана се разбива до меки връхчета
  • внимателно се смесват трите разбити млечни продукта като се бърка със шпатула
  • добавя се бурканчето сладко и се разбърква
на заливката
  • желатинът се накисва в студената вода и след като набъбне се загрява на юмвдо пълното му разтваряне
  • добавя се плодовия сироп








сглобяване на тортата
  • блатът се поставя във форма с откопчаващ се пръстен и се сиропира леко с плодов сироп или сварен захарен сироп
  • отгоре се изсипва сметановата смес
  • прибира се в хладилника за 30 мин. или докато започне да се стяга.може да се постави във фризер за 10 минути
  • след като белият крем е започнал да се втвърдява върху него се подреждат пресните плодове
  • заливат се внимателно, лъжица по лъжица със желатиновата плодова смес
  • тортата се прибира в хладилник за поне 4 часа.Може за по-малко във фризер, но се проверява да не замръзне, освен ако не искате сладоледова торта :)




14 коментара:

  1. Сонче, чудна тортичка! Изглежда страшно сочна. Прекрасен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Олеле, Сонче, прелест е! Взимам си едно голямо парче и Ти пожелавам приятен ден!:)

    ОтговорИзтриване
  3. В продуктите не е записано колко яйца за блата.Иначе тортичката е чудна.

    ОтговорИзтриване
  4. Торта мечта-обичам подобни парфета...
    Поздрави,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  5. Точно по мой вкус е тази прелест,много ми допада,Соня!Лек,вкусен и красив десерт!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно изглежда и съм сигурна, че е и много вкусна :)

    ОтговорИзтриване
  7. Соня, прекрасна торта си направила. Тази идея ми се върти от известно време в главата. Вече си разбрала от моя блог (благодаря ти сърдечно за коментара, много ме зарадва), че правих торта от блат и подобно на твоето парфе (със сладко), но за желирана плодова декорация не набрах смелост. Сега, след идеалния снимков и текстов материал ще опитам и задължително ще пиша.
    С пожелание за позитивен понеделник!

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, Весела Коледа! Много здраве, щастие и късмет на цялото семейство!
    Много красиво и вкусно парфе си поднесла. Браво!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ,Ани!Извинявай , пропуснала съм този коментар!Много се радвам на твоята визита!Поздрав!

      Изтриване
  9. Как обичам подобни сладкиши... Много ми харесва твоето парфе! И разрезът е неустоим!!!

    Усмихнат ден ти желая, Сонче :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ина! Много си мила, знам че снимките не са добри, но се уча! Иначе парфето е вкусно и ефектно.Поздрави!

      Изтриване
  10. Kakvo oznachava: "..и след като набъбне се загрява на МВ до пълното му разтваряне..". Mnogo vi blagodaria.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Герри, добре дошла в Моето сладко хоби! Желатина се залива с вода и се изчаква около 5 минути, той поема водата и набъбва, става като твърдо желе.Тогава, без да се бърка преди това , се загрява за 30 сек в микровълнова печка или на водна баня, не трябва да завира! Изважда се от МВ(микровълновата) и се разбърква, получава се течност,ако е необходимо се загрява отново, но за не повече от 30 секунди и се разбърква.Поздрави и ако не е ясно, пишете пак!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow