Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 28 януари 2013 г.

Кисело зеле със свински ребра и телешко на фурна



Отново едно класическо ястие от българската кухня, което всеки приготвя по различен начин.
Предлагам ви вариант в гърне(глинен гювеч) с подправки, които наподобяват вкуса на ястието на известната капама. Не е капама(каплама) защото е само с 2 вида месо.



Продукти
за 10-12 порции
  • 1 кг свински гърди
  • 1 кг телешко месо
  • 1 голяма кисела зелка
  • 1/2 ч.ч. ориз*
  • 2-3 с.л. олио
  • 100 мл вино
  • 1 ч.л.едро смлян черен пипер
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. див кимион**
  • няколко зрънца от анасон
  • 1 ч.л. чесън на прах или няколко скилидки
*ч.ч. е с вместимост 200 мл 
 **може и обикновен, но да увеличите анасона

 Приготвяне

  • телешкото месо се сварява предварително до почти готово(защото в магазина продават не точно телешко, а месо от доста по-възрастни животни).За да сме сигурни, че няма да остане сурово.
  • свинските ребра се режат на порционни парчета и се запържват за кратко от двете страни в загрятото олио до зачервяване т.е. запечатване
  • изваждат се и в същата мазнина се запържва оризът
  • зелката се мие, реже се на дребно и пак се измива и отцежда добре
  • в гърнето се реди зеле, ориз,  от двата месо и се поръсва с подправките, накрая се завършва със зеле и подправки
  • налива се виното и 4 ч.ч. от телешкия бульон.Ако няма толкова бульон се долива вода.
  • гювечът се покрива с капака и се поставя във фурната
  • пече се 15 минути или до достигане на 220С и веднага се намалява на 180 С
  • пече  се още  1,5 -2 часа.Проверява се да не е много сухо или да не се превари.Оризът трябва да е с цели зърна, а свинското да се отделя от кокала.

Сервира се с хубаво червено вино , например Каберне.




5 коментара:

  1. Соня, чудесна идея!
    И неустоимо вкусно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. А, то не е като другото зеле това, колко продукти има само, представям си какъв вкус! Чудесна рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусно, много любимо. Чудесно се е получило!

    ОтговорИзтриване
  4. Апетитно и тъкмо подходящо за този сезон!
    Лютото чушле много му отива!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Супер вкусно, зимно ястие.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow