Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 20 юли 2013 г.

Кюфтета бял сос (фрикасе)


 

Много популярно ястие, малко позабравено, но  вкусно и заслужаващо внимание.
Лесно е за приготвяне, подходящо  и за малки деца.Лимоновият свеж вкус го прави и приятна лятна гозба.

Продукти
за  5 порции
500 г телешка кайма*
1 кафена чаша ориз
1 белтък
черен пипер
мащерка(или друга подправка)
магданоз
2-3 с.л. брашно за овалване
1 глава стар лук
1 морков
1 стрък селари(целина)
магданоз
сол
3 с.л. масло
3 с.л.  с куп  брашно
1 жълтък
2 яйца
200 мл прясно мляко
300 г кисело мляко
сока и кората на 1/2 лимон
мащерка(мента, джоджен)
черен пипер
сол
* за каймата вече съм писала, купувам месо и си я меля(може да се направи във всеки специализиран магазин)
 Приготвяне

  • каймата се омесва много добре със 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, мащерка, 1 белтък и ориза
  • оформят се 15 малки кюфтета
  • в тенджера с 1,5 л подсолена вода се варят нарязаните на дребно лук, морков и целина, магданоза
  • след като зеленчуците омекнат  във врящия бульон се пускат оформените кюфтенца, оваляни в брашно
  • варят се около 20 минути, изваждат се, а бульона се пасира
  • в дълбок съд се загрява маслото и в него се запържва за кратко брашното
  • добавя се бульона и се разбърква
  • яйцата и жълтъка се разбиват заедно с млякото и се прибавят към брашнената смес на струйка, при непрекъснато разбъркване
  • добавя се сол, черен пипер, сок и коеа на лимон, мащерка
  • ако е много гъсто се добавя малко топла вода
  • кюфтета се връщат в соса и се варят за 4-5 минути
  • сервира се със салата



38 коментара:

  1. И аз много харесвам това ястие, Соня, наистина е страшно вкусно, а в същото време - и лесно. Искам само да попитам - фрикасе наричаш цялото ястие или само соса? Питам, защото вкъщи казваме фрикасе, общо, на манджа от пиле с бял сос.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Лимонът придава невероятен вкус на ястието! Много го харесвам, скоро не съм го правила.
    Сонче, поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Уж съм обядвала,а как ми се прииска да си топна залък хляб в тази ароматна гозбица,Соня!Превъзходно си ги приготвила кюфтенцата!Прегръдка и хубава юлска седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Когато бях малка, умирах за такива (само че от свинско, а не от телешко месо). Спомням си, че мама след варенето за кратко запичаше кюфтенцата, но съвсем леко. Така прави и тези по чирпански.
    Просто реших да споделя мамината тайна :)
    Иначе твоите изглеждат много апетитно. Всичко в бял сос е страшно вкусно - от пилешкото до пълнените чушки :)
    Хубав и вкусен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви,Гери, Ина, Роси, Черешке!Радвам се, че съм събудила мили спомени у някои от вас!Поздрави и свежи летни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Отговори
    1. Благодаря, отзивите ме радват, доволна съм, че ви е харесала рецептата!

      Изтриване
  7. Отговори
    1. Благодаря ви, че споделихте! Радвам се, че ви е било вкусно! Поздрави!

      Изтриване
  8. Станаха много вкусни. Благодаря за рецептата ;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, че споделихте, Памела! Щастлива съм, че ви е било вкусно! Поздрави!

      Изтриване
  9. Много добре се получиха, даже малкият вече каза, че са му любимите кюфтета. А пък в момента се опитвам да направя една от Вашите питки. Ще видим какви ще са отзивите за нея:)) Лек и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голямо благодаря, Надя! Много ме зарадвахте с доверието и споделеното! Успех и нека да ви е сладко!

      Изтриване
  10. аз пък опитвам да направя кюфтета с бял сос ама от пилешка кайма,ще видим какво ще стане.



    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно, ще стане, как нама да стане1 Ще се радвам, ако споделите за резултата! Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
  11. стана просто великолепно! голямо благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето, имаме си и вариант с пилешка кайма, много се радвам, че ви е било сладко! Благодаря ви, че споделихте!

      Изтриване
  12. И аз ще правя кюфтетата, ще докладвам после :)
    Мира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Мира, добре дошла в моето сладко хоби! Безкрайно се радвам, когато читателите споделят впечатления от рецептите! Дано да ви хареса , поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Чу де сия ! Хапнахме с удоволствие, жива и здрава да си :) Блогът веднага в любимите и продължавам нататък с рецептите :)

      Изтриване
    3. Браво! Усмихнахте ми вечерта! Много се радвам, успех! Поздрави!

      Изтриване
  13. Рецептата е супер! Всички ядохме и "ммммънкахме" от удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе, много се радвам! Рецептата е на първо място по посещаемост в последния месец и вие потвърждавате, че е вкусно! Поздрави и успех във всички начинания!

      Изтриване
  14. zdraveite iskam da popitam kade se sipva prqsnoto mlqko ne ste uto4nili kade se sipva

    ОтговорИзтриване
  15. zdraveite iskam da popitam kade se sipva kiseloto mlqko ne ste uto4nili kade se sipva...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Силвия, млякото заедно, прясно и кисело.Благодаря ви за посещението и коментара! Поздрави и успех!

      Изтриване
  16. Благодаря за рецептата ! Беше много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  17. Вместо кисело мляко аз добавям заквасена сметана. Тя обогатява вкуса на соса още повече.Иначе рецептата е страхотна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, и аз го харесвам със сметана! Киселото мляко все пак придава леко кисел вкус, но пък със сметана сосът е по-плътен! Важното е да ви е вкусно! Поздрави и благодарност за споделеното !

      Изтриване
  18. Искам да попитам при пасирането на зеленчуковия бульон всичко ли пасираме или само сварените зеленчуци? Защото аз ги приготвих кюфтенцата като пасирах само зеленчуците, без водата, в която са вряли. Притесних се да не стане прекалено воднист соса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз горе-долу съм преценила течността и съм писала колко вода, но ако на вас ви се вижда повече, да няма проблем да не слагате целия зеленчуков бульон. Поздрав и да ви е сладко! Благодаря за коментара, вашите мнения и отзиви са много важни за мен!

      Изтриване
  19. Превъзходна рецепта, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  20. Zdravei Sonya
    Giveq it 5 godini v Germania i bqh pozabravila vkusa na tova chudesno balgarsko jstie i prigotovlenieto sashto
    Dnes nagotvih frikase Po tvoqta recepta.
    Makar che Moiat priqtel e nemec si obliza prastite kakto se kazva na balgarski.
    Beste naistina mm.vkusno.
    Blagodarq ti za chudesnata rezepta.
    Pozdravi
    Diana ot Berlin

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Диана! Зарадва ме безкрайно! Поздрави на теб и приятеля ти, и нека да ви е сладко!

      Изтриване
  21. iskah da popitam kiseloto mlqko,prqsnoto mlqko trqbva li da badat na staina temperatura ili pak studeni_

    ОтговорИзтриване
  22. Браво за рецептата чакам да изстинат и да си хапна ухае прекрасно ,браво

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей Соня ! Не зная вече колко пъти съм направила това ядене и всеки път те благославям! Рецептата е отлична ! Аз го готвя и през лятото , защото лимоновият сок му придава свеж аромат! Любимо ястие ! Благодаря ! И друг път съм ти казвала ,че твоите рецепти са вълшебни !
    Поздрави от Юлия и Пловдив !

    ОтговорИзтриване
  24. Най добрата рецепта!Всичко си пасва идеално.
    Любимата и на семейството ми.
    Само това не се подхвърля в хладилника, а бива унищожено🙃

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow