Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 26 август 2013 г.

Сладко от сини сливи на фурна




Продукти 

  • 1,5 кг сини сливи


  • 1 кг захар 
  • 200 мл вода
  • 1 ч.л. лимонена киселина
  • щипка канела
  • няколко зърна карамфил

 Приготвяне

  • сливите се разполовяват и  костилките се изваждат
  • посипват се със захарта
  • долива се водата
  • пече се на не много силна фурна на долен реотан и само една степен на горния около 1час и 30 минути
  • добавят се лимонената киселина и ароматите по желание
  • още горещо сладкото се насипва в буркани
  • затварят се и се обръщат с капачката надолу



четвъртък, 22 август 2013 г.

Пържени филии с мед, от Ники



Класическа закуска, този път приготвена от Ники с малка помощ при пърженето.

Продукти 
за 3 порции

  • 3 филии бял хляб
  • 3 яйца
  • 1/2 к.ч. прясно мляко
  • 1 п. ванилия
  • канела
  • 2 с.л. олио +
  • 2 с.л. масло

 Приготвяне

  • яйцата се разбиват с прясното мляко
  • прибавя се ванилията, разбърква се
  • в тиган се загрява част от мазнината- олио и масло
  • филиите се режат на две части
  • потапят се в яйцата и се пържат бързо от двете страни
  • изваждат се и се поръсват с канела (може да се сложи в яйчната смес)

сервират се с мед, сладко и студено мляко - така и не можах да науча Ники да пие топло мляко :(



понеделник, 19 август 2013 г.

"Небесни банички" - Ники готви банички от бутер тесто


Небесни защото са като слънце и лунички :) . Идеята отново е на Ники.
Мисля, че се получиха много красиви! А бяха и вкусни, нежни и едновременно хрупкави и топящи се в устата.
Основният инструмент за оформянето е вилица.

Продукти

за 12 броя

  • 200 г бутер тесто
  • 1 яйце
  • 100 г сирене


 Приготвяне

  • тестото се разстила и с чашка се изрязват кръгове и полумесеци
  • яйцето се разбива с вилица
  • в чашка се отделят 2-3 лъжички от яйцето, за намазване на баничките
  • към яйцето се прибавя сиренето и се намачква с вилицата
  • плънката се разпределя върху половината кръгчета(полумесеци)  
  • покриват се с останалите кръгчета
  • отстрани се притискат с вилицата за да се затворят
  • подреждат се в тава и се намазват с отделения жълтък, смесен с 1 лъжичка прясно мляко (използва се четка)
  • баничките се пекат на 220 С за 8-10 минути



петък, 16 август 2013 г.

Плодова салата - отново готви Ники



Продължава серията от бързо, лесно вкусно, приготвено от моя внук Николай!
Днес по негова идея и в самостоятелно изпълнение, рязане, бъркане, снимане, Ники ви предлага пъстра и вкусна плодова салата.

Продукти 
за 3 порции

  • 1 праскова (нектарина)
  • 1/4 пъпеш - Медена роса
  • 6 бр. сини сливи
  • 1/2 к.ч. мед
  • 1/2 ч.л. канела

 Приготвяне

  • плодовете се измиват и почистват от костилки и семки
  • нарязват се на кубчета в дълбока купа
  • меда се загрява за 10 сек в микровълновата печка за да се втечни
  • плодовете се заливат с меда и се поръсвата с канелата
  • разбърква се внимателно,  купата се покрива и се оставя в хладилник за поне 1 час
  • преди сервиране се разпределя  в купички

(може да се гарнира със сметана или сладолед)




четвъртък, 15 август 2013 г.

Шарлота с извара и сладко



Днес е голям празник за всички християни - Успение Богородично, денят в който Мария, Божията майка е починала и се отправила на небето при своя син .
На този ден, всяка година се събираме с фамилията на моя съпруг.Винаги е весело и приятно, много поколения на едно място, хубава храна, много смях...
Този сладкиш занесох тази година на празненството.Много се хареса на всички, много похвали получих!


Сладкишът е сравнително лесен  за приготвяне. Може и без печене, с готови бишкоти и или готови блатове.
Аз предпочитам да пека блатовете, така съм сигурна какво има в десерта.Бих изпекла и бишкоти, но ще ми дойде в повече! :)
Сладкото може да е различно, но в случая, от смокини беше чудесно, много ароматно.
Като цяло тортата е лека, освежаваща с много малко калории подходяща за всеки сезон, но особено за лятото.


 Ето и рецептата, пълна моя импровизация. Имах идея вътре в крема да има пресни плодове, но нямах ягоди или малини, а опитите, които правих с пъпеш не бяха особено сполучливи. Затова се спрях на сладкото.

Продукти 
за форма с диаметър 26 см
14 порции
блат

  • 3 яйца
  • 125 г захар(1 ч.ч. от 200 мл)
  • 1 п. ванилова захар
  • 1/2 п. бакпулвер
  • 75 г брашно(1 ч.ч. от 200 мл)
  • 1 с.л. настъргана лимонова кора

крем

  • 275 г фина извара, безсолна, нискомаслена
  • 200 мл течна сметана, 30 % масленост, неподсладена
  • 1 с.л. пудра захар
  • 450 г заквасена сметана 20 % 
  • 1 капсула ванилова есенция
  • 30 г желатин(за 1,5 л течност, според опаковката )
  • 1 ч.ч. сладко от боровинки*
  • 1 ч.ч. сладко от смокини
* беше доста сладко, така че може да се намали, според вкуса
  • 200 г бишкоти савоярди (не от меките)

 Приготвяне

блат
  • яйцата се разбиват със захарта и ваниловата захар докато захарта се разтвори напълно
  • добавят се лимоновата кора, бакпулвера и брашното и се разбърква много добре
  • изсипва се в застлана с хартия и намазана с масло форма и се пече в предварително загрята на 180 С фурна за около 15 минути
  • проверява се с клечка, не се отваря първите 10 минути
  • блатът се надува, след това може да спадне
  • изважда се формата от печката и се оставя да изстине напълно
  • блатът се изважда и се разрязва хоризонтално на две части



крем, всъщност са 2 крема
  • изварата се пасира в блендер
  • течната сметана се разбива с пудрата захар  докато започне да се вплътнява
  • прибавя се квасената сметана и се разбива отново
  • накрая се добавя пасираната извара и всичко се разбърква до хомогенизиране
  • желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне
  • поставя се в микровълновата печка за 20 секунди и се разбърква до пълното му разтваряне
  • започва уеднаквяването на температурата на желатина и млечната смес като се сипва с лъжица от млечния крем към желатина и се бърка след всяко сипване.Така 2-3 лъжици.
  • накрая желатина се изсипва при сметаната и изварата и всичко се разбърква много добре
  • получения крем се разделя на две равни части
  • към едната се прибавя боровинковото сладко, а към другата смокиновото (плодовете се нарязват )
подреждане


  • бишкотите се разрязват наполовина или според височината на съда
  • на дъното на тортена чиния се поставя едната част от блата и се стяга с тортен ринг
  • около блата, покрай стените на формата се подреждат бишкотите
  • (аз го напоих леко с малко от боровинковия сос, но може и без това, блатовете поемат от крема)
  • отгоре се разстила крема с боровинки
  • покрива се с втората част от блата и върху него се изсипва крема със смокини
  • оставя се в хладилник за поне 3-4 часа за да стегне
  • украсата е с малко от борвинковия сос и с една праскова нарязана на тънки резени, покрити отгоре с желатин



Тук ще намерите рецепта за Шарлота с ягоди и Шарлота с малини

сряда, 14 август 2013 г.

Ники представя Плодово смути



Успехът на първата  му публикация ентусиазира Ники допълнително!
С тази перфектна за лятото свежа плодова напитка ни изненада в горещия мързелив следобед.
Отново всичко беше измислено,   приготвено  и снимано от малкият готвач!



( аз си признавам, че никога не съм правила смути, само съм слушала за него.За тези, като мен, които не са  наясно с разликата между смути  и другите плодови напитки пояснение тук - Смути се нарича гъста напитка, обикновено направена в пасатор от плодове и/или зеленчуци с добавени плодов сок, зеленчуков сок, вода, прясно и по-рядко кисело мляко.Обикновено всяко смути се състои от   три части: някакъв тип течност, която служи за база, един или няколко плода и/или зеленчука и  лед.

Продукти 
за 3 порции

  • 6 бр. кайсии
  • 2 бр. нектарини
  • 1 с.л. захар
  • 100 мл прясно мляко
  • няколко кубчета лед

 Приготвяне

  • плодовете се измиват и почистват от костилките
  • нарязват се на едри парчета и се поставят заедно със захарта и кубчетата лед в блендер
  • разбърква се(пасира се) до пълното смилане на плодовете
  • добавя се млякото и се разбърква отново
  • изсипва се в  чаши и се сервира със стръкче мента (джоджен)

(това с ментата е вече моя добавка)
може да се добавят и допълнително кубчета лед 





вторник, 13 август 2013 г.

Бисквити със сладко и сметана - Ники гостува на Моето сладко хоби



Моят внук Николай е много заинтригуван от блога. Готвенето, снимките, как се подготвям за снимане на готовите ястия...Следи за коментарите и посетителите.
След дълги умувания какъв блог да си направи, реши, че ще прави "бързи и лесни ястия", които да слага в моя блог! Не знам дали ще се случи защото е само на 8 , а и след 2 седмици си заминава за САЩ , но изпълнявам желанието му и пускам първата му рецепта.(той не може да пише на български и писането е моята помощ за публикацията).
Изборът на рецепта е изцяло негов, както и изпълнението, включително какво цвете да откъсне от градината :) и как да оформи композицията и надписа!

Продукти

  • бисквити, обикновени
  • сладко, по избор
  • 100 г закквасена сметана
  • 50 г крем сирене
  • 1-2 с.л. пудра захар

 Приготвяне

  • бисквитите се намазват със сладкото
  • сметаната, захарта и крем сиренето се разбиват с миксер
  • върху сладкото се поставя с лъжица от сметаната
  •  отгоре  се украсява с пресни плодове(малини)




събота, 10 август 2013 г.

Свински гърди в сос от нар и горчица и Мъфини с тиквички и сирене - меню като за гладни канибали или Пепи ми е на гости




Днешната ми гостенка  ама въобще не се нужда е от представяне! Пепи или по-често Пеп4о от блога Храна за моите канибали е добре позната на всички от кулинарното блогово пространство. И не само, тя е основен участник и в популярните готварски форуми, от които всички сме се учили повече или по-малко.
Много искрена, точна в изказа и преценките си и същевременно отзивчива и сърдечна. Не се познаваме лично, но ми е някак си близка. Дали заради сходството във вкусовете или нещо друго, не знам. А може и съвсем скоро да се запознаем, кой знае Пирина и Стара Загора не са толкова далеч един от друг!
Нещата, които Пепи представя са винаги абсолютно точни (има математическа нагласа, забелязах защото и аз така) , рецептите са ясни и с подробни указания. Блогът й е като кулинарна енциклопедия, особено що се отнася до ястията с месо.
Благодаря на  Пеп4о, че прие поканата ми да е вторият гост в моя скромен блог!
Рецептите, които предлага са точно по вкуса на моето семейство.Свинските ребърца са любимо ястие на Главния  дегустатор, а мъфините са за нас с внука. Само за соса от нар май ще се наложи да ми погостуваш със шишенцето, Пепи (когато се снабдиш с ново) ...
Тогава ще ми направиш и от панираните цветове :)



      ***********************
              Поканата на Соня за гостуване дойде в един момент на мързелуване и апатия откъм списването на блога. Не, че е от жегата, или липса на време, но се сещате как в един момент човек се пресища. И да пише, и да снима...е, с готвенето няма разминаване. И всичко из кулинарните блогове (освен тортите на феите вълшебници) ми се струва познато, опитано, вкусено.... Това, че в момента сме пълна къща е може би оправдание J за липсата ми на идея за гостуване;  познавам се и в доста други моменти, когато сме били пълна къща, но и торти, кифлички и наденички съм бъркала  и пълнила среднощно. И казан с глиган бъркала до 3ч. За да може в 5 часЪт милото да тръгне
       Голяма част от пишещите в кулинарните страници познавате моята домакиня. Освен, че е в моята възрастова група, Соня е и от хранителната  ми такава J. И си живее целогодишно в най-красивата планина,  която ми остана в сърцето като несбъдната мечта – колкото и да се опитвам, не ще мога да видя и 1/100 част от нея....ама това е друга тема.   Все пак се надявам да видя още от нея, както и на лична среща със Соня.    
      В блога й "Моето сладко хоби",в който днес съм гост, можете да откриете голямо разнообразие  от  почти всички раздели  на кулинарията. Еднакво апетитно представени са питки, сладкиши, напитки, десерти и основни. А голяма част  от десертите и сладкишите и са точно тези, които у дома ми липсват най-много – с много крем и плодове; сметана ... и всичките козунаци.
       Доста време се чудех с какво мога да и гостувам и вчера  в магазина едно много прилично парче от килограм и половина гърди ми закова погледа J рядко се случват такива хубави, изчистени от мазнини гърди (не, че в къщи няма да го дообработя, ама защо да давам пАри за  сланината). Взех го, без никаква идея в момента какво ще го правя, решила, че от имане глава не боли. Е, мен ме заболя,  щото не си стоях на хладно вкъщи, а проверявах зареждането на магазините J
      И така, в момента,в който срязах парчето и извадих пудрите, пардон –подправките, се сетих,че  трябва да остана вярна на себе си (най-вече на слогна на блога)  и да гостувам точно с това  парче месо на Соня.  То пък взе, че стана много вкусно
(на мен все ми е вкусно, но точно това едно девойче мноооого го хареса),  а и вложих последния си сос от нар, с който всяко печено месо е моя сбъдната мечта :)
Пък повода си заслужава определено – както да се хареса на потребителите  у дома, така и да хареса на виртуалната ми домакиня, тъй като тя неведнъж е показвала какви хубави мръвки може да пече.  Надявам се да ти хареса, Сонче J   и благодаря за  възможността да стана част от Сладкото ти хоби :)  Благодаря ти за търпението,което в случая е дважди по-ценно, тъй като знам, че си на място, където интернет-трафика ти не е редовен J.
И тъй като виждам, че това лято си на вълна тиквички, предлагам и едни бързи мъфини с тиквички
J

Свински гърди в сос от нар и горчица

Продукти: 
1,5 кг.свински гърди (подбирайте по-сухи, към тясната част, да не бъдат много мазни) 

2 с..л.- едрозърнеста горчица 
2 с.л. кетчуп 
2-3 с.л. соев сос
1 с.л. едросмлян кимион
1 ч.л. едросмлян черен пипер 
3 с.л. сос от нар ( лесно заменим от:  мед, меласа някаква – 1 с.л. с 2 с.л. балсамов оцет) 
100 мл. бира.
още щипка-две сол (на вкус, аз сложих една щипка) . 

1 с.л. царевично нишесте 



Приготвяне:
* Парчето гърди се срязва на 2 или 3 части, за да влезе лесно в плика за печене. 
* Всички продукти се поставят в малко бурканче с винтова капачка, разтръсква се и   маринатата е готова. (може и в купичка да се разбъркат, но с бурканчето е много по-лесно) 
* Изсипва се при гърдите и се вързва плика за печене. 
 * Прибира се в хладилник (в тавичка, или купа, за да не се спука плика от ребрата) и оставя така да се маринова за 3-4 часа, през които се обръща няколко пъти. 
* Прехвърля се във фурната (тук аз се презастраховам от спукване на плика и поставям в още един).
* Фурната се включва на 200* и когато ги достигне, се намалява на 160* и пече около 60-80 мин. 
* Изважда се, срязва се плика и гърдите, заедно със соса се прехвърлят в тава, в която се прибавя още 100 мл. гореща вода. 
* Връща се във фурната. Когато сосът отново заври, се прибавя 1 с.л. царевично нишесте, размито с малко студена вода; изключва се фурната и оставя тавата вътре за още 2-3 мин. 



През това време и гарнитурата е готова  
Картофи за гарнитура, приготвени  по тази рецепта 
Продукти
около килограм  едро-нарязани картофи (малки - цели),  ( дребни моркови и домати по  желание), копър, чесън (пак е по желание), сол и 4-5 с.л. олио (масло е по-добрия избор тук - 1/2 пакетче - 60гр.). Плюс около 100 мл. месен бульон по възможност домашен. Ако няма -  лъжица вегета, или кубче бульон с вода. 
Приготвяне
почистените картофи и всички останали продукти се поставят в плика, внимателно се разтръсква, връзва се и пече както месото, първо на 220*, след това на 160-170*. На тях са им достатъчни около 40 мин. 


 Мъфини с тиквички и сирене



Продукти
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол
1 и 1/2 ч.ч. настъргана тиквичка
1 бакпулвер и 1 каф.л. сода за хляб
80 мл.. олио
100 мл. прясно мляко
2  яйца
200 гр. натрошено сирене
100 гр. настърган кашкавал
1 ч.л.черен пипер 
семена за поръсване (сусам, мак) 
Приготвяне: 
* В купа се смесват брашното, солта, черния пипер и бакпулвера. 
* Прибавя се олиото, млякото, разбитите с вилица яйца и настърганата наедро ренде тиквичка. 
* Обърква се до еднородна смес. 
* Прибавя се сиренето и кашкавала и отново обърква, колкото да поеме сирената. 
* Форма замъфини се намаслява (или зареждат гнездата с хартиени капсули). Пълня се 2/3 от височината на формите и отгоре поръсват със семената. 
* Пекат се в предварително загрята фурна на 190* С фурна за около 35 мин. (проба с клечка за зъби или дървеношишче, които трябва да излизат сухи от кексчето). 
* След като се извадят от фурната се оставят 8-10 мин. да изстинат във формата. 

***Количеството брашно е зависимо от влажността на тиквичките. 
Ако са много водни – ще трябва повече брашно, но и мъфините ще станат  по-брашняни. И тъй като тиквичките всеки път са различни, аз предпочитам леееееко да ги изстискам от водата им. 

петък, 2 август 2013 г.

Обърнат сладкиш със смокини





Смокини -  дъх на слънце и горещо лято. За мен един от милите детски спомени. Лято в къщата на баба и дядо в Петрич. Дворът с цветя, отзад зеленчуци и праскови, а в предната част откъм улицата, до портата,  смокинови дървета. Отрупани с малки лилаво-зелени плодчета, събрали толкова сладост под палещото слънце, че чак избива навън под формата на малки сладки кехлибарени капчици.
И ароматът им се носи наоколо, тежък и упойващ.



Това не се забравя. В този спомен са ангажирани много сетива - зрителни, вкусови и но най-силна следа в мен е  оставило   уханието на смокините.  Най-често плодовете се използваха за сладко.
Сладкото от смокини е любим деликатес за мен и до сега. Рядко ми се случва да си набавя повече смокини и да направя сладко и сладкиш.Тази година за мое учудване намерих смокини  в едно малко магазинче в Разлог.



Днес ви предлагам един изключително ароматен и вкусен кейк, И даже красив :)
. Обърнатите сладкиши са ми слабост, а този надмина всичко правено до сега. Не съм сиропирала допълнително, макар че имах такова намерение. Десертът беше много мек и достатъчно  сочен. Използвах рецепта от тук и тук.

Продукти
за форма с диаметър 26 см

  • около 20 малки зрели смокини

за карамеления сос:

  • 1 ч. ч.  кафява захар
  • 1/2  ч. ч. краве масло
  • щипка канела

за тестото:

  • 2  ч. ч.  бяло брашно
  • 6 супени лъжици смлени бадеми
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1/2  чаена лъжичка сол
  • 1  3/4 ч. ч. захар
  • 70 г меко масло
  • 4 големи яйца или 5 средни
  • 3/4  ч.ч. заквасена сметана
  • ванилия



 Приготвяне 
карамел

  • в малка тенджера се разтопява  захарта и се добавя маслото и канела
  • разбърква се до получаване на еднородна гладка маса
  • изсипва се във формата, в която ще се пече сладкиша
  • смокините се почистват от дръжките и се режат на две по паралела
  • подреждат се върху карамела с отрязаната част надолу

тесто

  • брашното, смлените бадеми, бакпулвера и солта с е смесват в купа
  • отделно се разбиват мекото масло и захарта
  • последователно  се прибавят яйцата, ванилията и сметаната и всичко се разбива много добре
  • получената кремообразна  маса се смесва със сухите съставки и се  разбърква добре  
  • внимателно се изсипва върху смокините
  • пече се на 170 С за около 1 час и 10 минути, проверява се с клечка
  • изчаква се 10 тина минути да застине и се обръща, но не по-късно защото, когато карамелът изстине ще се втвърди

Сервирайте с топка ванилов сладолед или  с ванилов сос.






Не пропускайте новите публикации!

Follow