Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

неделя, 26 януари 2014 г.

Цветни Френски макарони



След първите ми френски макарони няколко пъти правя , но не съм публикувала.
 Рецептата е същата, само дето сега са цветни макарони и кремчето е друго.

Френските макарони представляват малки изящни сладки, чиито основни съставки са фино смлени бадеми (бадемово брашно), белтъци и пудра захар. Вкусът им е неустоим – хрупкава лека коричка, под която се крие мека вътрешност, с леко дъвчаща текстура, наситен бадемов аромат и нежен крем.




Продукти
за около 20 бр

  • 90 г "стари" белтъци
  • 115 г бадемово брашно
  • 140 г пудра захар
  • 70 г кристална захар

за слепване

  • 100 мл неподсладена животинска сметана
  • желе от вишни





Приготвяне

  • Белтъците трябва да са стари, престояли 2 дни в затворен съд в хладилника, но със стайна температура.
  • Бадемовото брашно се приготвя от белени бадеми, смлени във блендера  заедно със пудрата захар, като задължително се пресява 2-3 пъти за да не останат едри частици.
  • Най-напред се разбиват белтъците на сняг.
  • Прибавя се постепенно кристалната захар и се разбива до твърда смес.
  • На следващия етап се добавя  бадемовото брашно, с помощта на шпатула, на части, внимателно, като се бърка отдолу нагоре до получаване на еднородна гладка лъскава смес .
  • Разделя се на части и се оцветява .Аз използвах бои на прах и добавих само няколко прашинки.
  • Получената смес се поставя в пош и се шприцоват малки кръгчета върху застлана с хартия тава.
  • Поша се държи вертикално.*
  • Оставят се за 30 минути във фурната с включен вентилатор или на стайна температура за да изпръхнат, образуват отгоре коричка.
  • Пекат се на 130 с с вентилатор за около 15 минути.
  • Отделят се от хартията и се слепват с приготвения крем.
  • Прибират се за 24 часа в затворена кутия в хладилника, там омекват.
  • крем
  • Сметаната се разбива а пухкав крем и към нея се добавя от желето(сладко) като внимателно с е разбърква.
  • Може да се слепят и само със сладко.



*Тук, по всички закони на гадостта, моят пош се пукна и не ме питайте как съм довършвала...Явно, когато най-много се стараеш нещата се развалят!
Прехвърлях в кисенце, импровизирах,  мърлях с лъжицата ...но изпекох сладките !  Та затова не са перфектно гладки, но пък си имат големи "полички"


3 коментара:

  1. Сонче, как ме подсещаш сега за тази моя мотивация и аз да направя макаронс. Много ги обичам, но така и не мога да се наканя, а при теб изглежда толкова лесно...ииии вкусно :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Соня,то наистина като се старае човек,все нещо ще му тества нервите :) .
    Важното е,че си ги довършила,я какви са балеринки,че и с толкова наситени одежди!За първи път виждам в толкова свежи багри.
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. В много приятни и сладки цветове са, вкусът е ясен!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...