Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 19 февруари 2014 г.

Две рецепти с киноа и зеленчуци



Киноата е съвсем нов за мен продукт, предполагам и за повечето от вас.Популярността му нараства в последните години.
Ето какво казва Уикипедия
Киноа (Chenopodium quinoa) e зърноподобна култура, отглеждана предимно заради ядивните си семена. Тя е псевдо-житно растение, защото всъщност принадлежи към семейство Лободови (Chenopodiaceae) (към което принадлежат също спанакът и цвеклото), а не към семейство Житни (като пшеницата) и е едно от растенията с висока хранителна стойност.
Името "Киноа" произлиза от испанското изписване на името на индианския народ Кечуа "Kinwa" или "Qin-wah".
Зърната на киноа, като цяло, се варят по същия начин, както ориза, и могат да бъдат използвани в широка гама от ястия. Киноа-та е горещо препоръчвана за консумация поради състава си, тя е за предпочитане не само пред пшеницата, но и пред ориза, защото малкото въглехидрати, които съдържа, биват усвоявани от организма бавно и постепенно, така не причиняват напълняване. Тя не съдържа глутени, а има много важни за организма вещества като желязо, калций, големи количества от витамини B и Е, както и много други полезни витамини и минерали.
  Затова 2013 г. е обявена за Международна година на киноата от Организацията на обединените нации, а киноа-та за супер храна.


Моите впечатления от тези симпатични зрънца са много положителни.
Сварена, но все още неподправена, киноата е доста безвкусна и същевременно красива. Понася всякакви комбинации от други продукти и подправки. Може да се поднесе като салата, предястие или основно ястие.

Вари се бързо.Най-напред се измива със студена вода в цедка, след това се вари в съотношение 1:2 във вода с малко сол, за около 12-15 минути.

Салата от киноа и свежи зеленчуци


Продукти
за 2 порции

  • 100 г сурови семена киноа (1 ч.ч.)
  • 100 г пресен спанак
  • 1 червена чушка
  • 1 авокадо
  • 1/2 главичка червен лук
  • 100 г червено цвекло
  • 1-2 моркова
  • маслини
  • чери домати

сос

  • сол, 1 ч.л. мед,
  •  2 с.л. зехтин, 
  • 2 с.л. балсамико

 Приготвяне

  • Семенцата се измиват и  сваряват в 2 ч.ч. вода за 12-15 минути, оставят се да изстинат под капак.
  • Всички зеленчуци се режат на дребно или настъргват и се примесват с изстиналата киноа.(без доматите)
  • В купичка се смесват 1 ч.л. мед, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. балсамико и  сполучения сос се залива салатата.
  • Украсява се с чери доматчетата.


Киноа с пилешко и зеленчуци


Продукти
за 2 порции

  • 100 г сурови семена киноа (1 ч.ч.)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1-2 моркова
  • 1 глава червен лук
  • 100 г пресен спанак
  • 100 г пушено пилешко филе
  • 2-3 печени чушки
  • сол, бял пипер, майорана, стрък пресен чесън

Приготвяне
  • Семенцата се измиват и  сваряват в 2 ч.ч. вода за 12-15 минути, оставят се да поемат водата напълно, под капак.
  • Морковите и лука, нарязани на дребно се задушават в зехтина.
  • Добавя се нарязания спанак, след него нарязаното месо и накрая печените чушки.
  • Запържва се за 1-2 минути и зеленчука се смесва с киноата.
  • Ястието се овкусява   с предвидените подправки и се сервира топло.

12 коментара:

  1. Сонче, примамливи предложения! Открих киноа в един диетичен магазин и скоро ще купя, но сега на ред са нахута, елдата и просото. :) Обезателно ще се възползвам от опита ти!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Тъй като и аз съм я тествала в няколко рецепти, бях любопитна да разбера твоите предложения и да ти кажа, останах очарована! Страхотни са и салатата и ястието. Определено са много подходящи за хора, които не са свикнали с вкусът на киноата. Браво, Сонче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Страшно много ми допадат и двете рецепти,Соня!
    Много ми хареса киноата на заведение и трябва да я въведа и в домашни условия.
    Благодаря за споделените рецепти,нямам съмнение,че са много вкусни и видимо много колоритни!
    С пожелание за успешен петък с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Много приятни рецепти,вчера правихме първата,днес започваме и втората!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви за доверието и споделеното! И нека да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, Соня! Мога ли да заменя печените чушки със сурови? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, мисля че може, пак така съвсем леко да са запържени, ще останат хрупкави и свежи.Ще чакам отзиви за резултата, интересно ще бъде и за читателите! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Перфектно ,
      пробвах го с малки изменения и е супер !!!

      Изтриване
    3. Много се радвам! Благодаря ви за доверието и споделеното! Поздрави!

      Изтриване
  7. Снощи вечерята бе киноа с пилешко и зеленчуци-лесно,вкусно и полезно ;-)

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте,
    сготвих ястието без месо. Сложих лук и морков, както в оригиналната рецепта. Замених спанака с броколи и прибавих стрък селъри, нарязан на дребно. После съединих с киноата. Много добро! Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много се радвам, че ястието ви се е получило добро! Благодаря ви за споделеното! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow