Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 30 март 2015 г.

Пъстро пролетно руло с ванилов крем - на гости ми е Христинка



Днес посрещам на гости една много изкусна кулинарка! Първоначално харесах нейните творения във Фейсбук, а отскоро  я открих и в блоговото пространство. Блогът й още няма годинка, но е с богата колеция от вкусотии. Всичко в  Животът може да е вкусен е изумително красиво, приготвено с много старание и поднесено с вкус.
Днешното предложение говори само за уменията и майсторството на своята създателка!
Представям ви Христинка Колева и нейния блог Животът може да е вкусен!
Между другото прекрасно мото, много ми харесва такава философия!

Горещо препоръчвам рецептите за торти и чийзкейк, погачи и всичко останало, но специално внимание може да отделите на  публикацията с различни техники за боядисване и декупаж на яйца, много полезна и интересна!

Добре дошли на Христина и пролетта в Моето сладко хоби!





***На гости съм на една много симпатична и усмихната дама, където се чувствам уютно и комфортно. В нейното красиво и подредено местенце винаги може да се намери нещо интересно и в същото време изпитано и доказано. Снимките са много ароматни и апетитни, а презентацията и' е чудесна. Удоволствие е за мен да ви представя и моята домакиня - Соня и нейният блог ,,Моето сладко хоби".
Сонче, поласкана съм от поканата и сърдечно ти благодаря!
Пристигам с пъстро пролетно руло и много ведро настроение!***

Продукти за пастата за декориране:
1 белтък (30 г)
30 г пудра захар
30 г брашно
30 г разтопено краве масло
хранителни бои - червена, зелена
какао
Продукти за платката:
4 яйца
4 с. л. захар
4 с. л. брашно
ванилия
Продукти за крема:
250 мл прясно мляко
2 жълтъка
20 г брашно
20 г царевично нишесте
100 г захар
ванилия
80 г меко краве масло
100 г начупен на дребно шоколад

Приготвяне на пастата за декориране:
Белтъкът се разбива на пяна и към него се излива маслото. Добавят се брашното и пудрата захар. Всичко се разбърква до получаване на паста.
Пастата се разделя в отделни чашки и се оцветява с нужните цветове.
От хартия за печене се правят малки фунийки и в тях се поставят различните цветове паста.
Взема се лист хартия за печене и с помощта на корнетчетата се рисуват клонки, цветчета, листенца. Рисунката се оставя в хладилник да стегне.

Приготвяне на платката:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Към тях се прибавя пресятото брашно. Разбърква се внимателно с шпатула и се изсипва върху рисунката на хартията. 
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса до леко порозовяване.
Тавата е с размер 30/35 сантиметра.


Приготвяне на крема:
Жълтъците се разбиват до побеляване с половината захар. Добавят се брашното и нишестето (пресяти), разтварят се с малко от млякото и сместа се разбърква до хомогенност.
Останалото мляко + другата половина захар се поставят на котлона до завиране. 
Към жълтъчната смес се изсипва на тънка струйка горещото мляко, като се разбърква непрекъснато. Връща се отново на котлона и се вари 3-4 минути, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Крема става много гъст. Ароматизира се с ванилията. Изсипва се в плитка тавичка, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине.
Охладеният крем се разбива с миксер за 3-4 минути и постепенно към него се прибавя омекналото краве масло. Разбива се докато стане пухкав крем. Накрая се прибавя начупеният на много ситно шоколад.

Оформяне на рулото:


Опеченото и охладено руло се обръща и внимателно се отстранява хартията. Обръща се с мотивите надолу и се намазва с крема. Завива се на руло и се оставя в хладилник да стегне. 


***Вземете рулото, наберете пролетни цветя и отидете на гости. Прекрачете прага с широка усмивка :)) и  хубави мисли за здраве и радостни дни! 
Благодаря ти, Сонче за топлото посрещане и за хубавите изживявания в твоята уютна кухня**

2 коментара:

  1. Красиво и много пролетно е при теб днес, Сонче! Познавам гостенката ти от малка и е наистина такава каквато я описваш, че и много повече!
    Ако ортежете и на мен парченце с листенце се присъединявам към компанията ви :)!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно е това руло - красиво, свежо, а изглежда и много вкусно. Поздравлени :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow