Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 3 юни 2015 г.

Ягодов чийзкейк с кокосов аромат без печене и без желатин - подробно



Това е другият вариант, много популярен сред българските домакини, за приготвяне на чийзкейк.Мога да кажа, че не е по-лесен и не е по-бърз от печения чийзкейк, защото пак трябва да се чака докато сладкишът стегне в хладилника.


Вкусът е доста по-различен, по-свеж и летен. Използвах комбинация от Филаделфия и българско крем сирене, но може да се приготви и само с бг сирене.
За топинг вместо желирани ягоди може да се използва сладко от ягоди.
тук е вариантът на печен Ягодов чийзкейк
Продукти
за форма с диаметър 22 см
за основата
(може да пропуснете всички добавки и да използвате само бисквити и масло)
100 г обикновени бисквити
40 г кокосови стърготини
2 с.л. какао
1 п. ванилова захар
90 г масло
40 г запечени орехови ядки
3 с.л. кафява захар Демерара
чийзкейк
175 г крем сирене Филаделфия-1 оп.
250 г сирене крема - 2 оп.
1 пак. ванилова захар
3 с.л. пудра захар
200 мл само гъстата част от 1 консерва кокосово мляко
100 г бял шоколад
50 мл течна сметана
100 г (1/2 ч.ч.) заквасена сметана
1 ч.ч. нарязани на дребно ягоди
топинг
7 г - 1 п. желатин
200 мл сок(ягодов или само вода и захар, 250 мл вода+100 г захар )
2 с.л. сладко от боровинки(по желание)
ягоди за украса
 Време за приготвяне: 4 часа
- за подготовка - 60 мин.
 - за готвене - 3 часа
Приготвяне

Около един килограм ягоди се поръсват със захар от предния ден и се оставят да пуснат сок. Алтернативно се поръсват със захарта и се слагат на котлона да се загреят  и да се стопи захарта. Това е за топинга и за ягодите, които са вътре в чийзкейка. сн.1
основа
Орехите се смилат в блендер заедно със захарта и кокоса.
Бисквитите се натрошават  и се добавят в блендера .
Всичко се смила до еднородна смес.
Прибавят се какаото и ванилията.
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес като се разбърква с дървена лъжица(силиконова шпатула)  до получаване на еднородна смес .сн.4
Бисквитената смес се разпределя във формата   по дъното   на равномерен пласт като се притиска.
Съдът се оставя в хладилника за около половин час.
чийзкейк

В купа се разбиват заедно сирената, кокосовото мляко, пудрата захар и ванилията.
Течната сметана се загрява без да завира(аз използвам МВ) и в нея се разтопява настърганият шоколад. сн.2 
Прибавя се 1-2 с.л. от горната смес и се разбърква (целта е да се уеднакви температурата на шоколадовата и млечната смес. сн.3 Изсипва се при сирената и се разбърква. сн.4
Заквасената сметана се разбива на крем и се добавя към чийзкейка.
Внимателно се примесват нарязаните ягоди и се разбърква.
Полученият крем се изсипва върху охладената основа и се разпределя равномерно.
По желание може предварително да нарежете ягоди  на филийки  и да ги залепите по стените на предварително намазаната със студена вода форма. Така след това ще имате красив борд от ягодови парченца. сн.2 на първия колаж
Сладкишът се прибира в хладилник за 2-3 часа или докато стегне.
топинг
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода до набъбване.
Изцеденият от ягодите сок се измерва и се допълва до 200-250 г  с вода и захар.Загрява се и към него се прибавят желатинът и сладкото.Разбърква се и се оставя да изстива на стайна температура, докато чийзкейкът стяга в хладилника.
Сладкишът се покрива с нарязани на филийки ягоди и отгоре внимателно се залива с топинга.
Отново се прибира в хладилник за да се желира горната част.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow