Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 25 септември 2015 г.

Шахматна торта с ванилов крем и орехи (подробно)




Това е тортата, за която моето семейство пази мил спомен.Правехме често с моите дъщери, когато бяха малки.
Тзи година бях на гости при средната ми дъщеря за рождения й ден и тя си пожела да направим тази торта!



Приготвя се сравнително лесно, а е вкусна и ефектна.
Продукти
за форма с диаметър 26 см
около 16-20 порции
за светлите блатове
2 яйца
240 г захар(1ч.ч.)
50 мл олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 п. бакпулвер
ванилия
180 г брашно(1ч.ч.)
за тъмните блатове
2 яйца
240 г захар(1ч.ч.)
50 мл олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 п. бакпулвер
ванилия
180 г брашно(1ч.ч.) без 1 с.л.
3 с.л. какао
1 с.л.ром
сироп
2/3 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. вода
крем
6 жълтъка
6 с.л. брашно
250 г захар(или повече на вкус)
ванилия 2 п.
1 л прясно пълномаслено краве мляко
120 г масло
допълнително
1 ч.ч. смлени орехи
Време за приготвяне: - за подготовка - - за готвене -
Приготвяне

Изпичат се два блата, които след това се разрязват хоризонтално, така че тортата е от 4 пласта.


блатове
Яйцата и захарта се разбиват до пухкава гладка маса.
Прибавят се олиото и киселото мляко, бакпулвера и ванилията.
Накрая се примесва брашното.
Блатът се пече в намазана с олио и зстлана с хартия за печене тавичка.
Фурната се загрява предварително до 180 С.Проверява се с клечка, пече се до златисто, около 30 мин.
След изпичане блатът се оставя да изстине и се изважда внимателно от тавичката.
Разрязва се хоризонтално на две части.(използва се по-дълъг остър нож).
Всичко се повтаря за тъмния блат.
крем
Жълтъците се разбиват леко и се смесват с 1 ч.ч. от студеното мляко.
Прибавя се брашното и се разбърква много добре.
Останалото мляко се кипва със захарта и внимателно, на струйка се добавя към яйчната смес.
Кремът се вари на слаб огън до сгъстяване, като непрекъснато се разбърква.
Накрая се добавя студеното масло и се разбърква до пълното му усвояване.
сироп
Захарта и водата се  сваряват  за 3-4 минути . Сиропът се оставя да изстине.
сглобяване на тортата


Подготвят се чинии с различни размери или се изрязват шаблони с необходимия размер. Аз използвам 2 чинии и една чаша.
Четирите блата се разряват с помощта на чиниите или шаблоните, както е показано на снимката.
Получават се по три ленти и едно кръгче от всеки блат.Общо 16 части, по 8 от цвят.
За по-лесно сглобяване може да се използва тортен пръстен, който да държи блатовете, докато стегне кремът.









В чиния за торта се подрежда един пласт, като се редуват светла и тъмна ивица от блатовете.
Сиропира се леко с 4-5 с.л. от сиропа.
Покрива  се с крем и се поръсват   орехи.
Поставят се ленти от следващия слой, като се редуват цветовете. Отново се сиропира, следва крем, орехи  и така до последния четвърти слой.
Тортата се завършва с крем отгоре и отстрани. Поръсва се с орехи или се украсява по желание.
Оставя се в хладилник за няколко часа.





Не пропускайте новите публикации!

Follow