Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 13 април 2017 г.

Козунак за начинаещи, в хлебопекарна




Няма да ви лъжа, че е бързо, но ще ви кажа, че е лесно!Опитайте!
Ако сте си мечтали да направите козунак, но ви спира мисълта за продължително месене, това е вашата рецепта! Хлебопекарната меси за вас, трябва само да спазвате инструкциите и да отделите време за наблюдение на процеса.



Продукти
за три козунака с тегло по 450 г
форми с размер около 26/12 см

3 яйца
180 г захар
100 мл прясно мляко
150 г заквасена сметана
1/3 ч.л. сол
60 мл олио
1 с.л. бренди
1 с.л. лимонов сок
есенция*
75 г масло(равни части масло и свинска мас)
600 г брашно(за козунаци)
10 г суха мая
80 г стафиди
пълнеж
1 бурканче от 400 г сладко по избор(сини сливи)
за намазване 
1 яйце
1 с.л. пр. мляко
бадеми , кристална захар
*или 1/2 капсула готова "козунак"+1/2 ванилия
или настъргана лимонова кора на 1/2 лимон, настъргана кора 1/2 портокал +ванилия+ром
 Време за приготвяне: 5-6 часа
- за подготовка -
- за готвене - 45 мин.

Калории
Общо 6120  Ккал
За брой  2040 Ккал

Приготвяне




Яйцата и захарта се разбиват с миксер до гъста пяна.
Последователно се прибавят млякото, заквасената сметана, солта, есенциите, олиото и се разбърква леко.
Получената смес се изсипва на дъното на контейнера на хлебопекарната.
Отгоре се посипва брашното и маята.
Машината се включва на програма "тесто". Моята е 1 час и 30 мин.
Маслото(маста) се загрява леко в микровълновата.
Когато хлебопекарната започне да меси, капакът се вдига и разтопената мазнина се налива на части, за да може по-лесно да се усвои от тестото.Оставя се машината да завърши цикъла на месене и втасване.
Програмата се повтаря. При мен не може да втаса от първия път, а е необходимо и по-продължително месене, така че просто повтарям цялата програма "тесто".
Накрая трябва контейнерът да е пълен  с много меко тесто "на балончета".
Тестото се изважда на намазнен плот( с олио) и се обработва с намазнени ръце.
Ако стафидите не са добавени вече, сега се добавят и тестото се обръща няколко пъти на ръка, докато се разпределят равномерно.
Получава се около 1400г тесто, което се разделя на 3 равни части.
Всяка част се разделя допълнително на още 3 части и се оформят топки.
Сладкото се оставя в цедка, за да се отцеди сиропът.
Всяко топче се разтегля  и се пълни с избраната плънка.
Заплитат се по 3 и се оформят три козунака.
Поставят се в намазнени и покрити с хартия за печене съдове(кексови форми)  и се оставят да втасват покрити с кърпа на топло . (Фурната се загрява до 50 С и се намалява ).Козунаците трябва да утроят обема си.Отнема от 1 до 2 часа.



Фурната се включва на 180С и козунаците се намазват с предвидената смес и се поръсват със захар и ядки. Пекат се до изчервяване, около 40 минути. Проверяват се с клечка.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow